Dari Abdullah bin 'Amr RodiyAllahu anh, Rasulullah Sollallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat..."

Saturday, December 17, 2011

walimah kita nanti.


bismillahirrahmanirrahim~

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

**amaran: sesetengah orang mungkin memerlukan antiemetic sebelum membaca entry ini akibat keromantisan yang berlebih-lebihan. (heee) =P


Assalammualaikum,
Ku tujukan warkah ini buat bakal zaujku yang aku masih belum pasti siapakah orangnya cuma aku hanya ingin memesan sesuatu yang sangat penting bagiku. Semoga kau memahaminya.


Duhai bakal zaujku
Inginku memesan sesuatu kepadamu. Sungguhku mahu kau ketahui bahawa akulah orang yang sangat bahagia ketika walimah kita nanti. Sungguh daku menantikan saat ini dari tempoh yang lama dahulu andai kau ketahui dan fahami.
Apa yang daku ingin tekankan di sini adalah tentang moment kita nanti. Walaupun bukanlah ia satu keperluan tetapi pasti, daku ingin segala memori walimah kita dipaterikan dalam bentuk foto juga video. Mana mungkin walaupun daku seorang jurufoto, pasti mahu walimahku dilakarkan kenangannya untukku tatap di masa hadapan sebagai kenangan saat berbahagia kita mula bertemu. Mulakan hidup baru sebagai suami isteri, kau halal bagiku juga daku halal bagimu. Segala sentuhan mendapat pahala daripada dosa yang menambah murka-Nya.


Duhai bakal zaujku

JANGAN kau biarkan daku dinoda jurufoto lelaki yang akan menangkap gambar kemesraan kita yang akan memalukan diri ini juga akan mencemari permulaan hidupku sebagai isterimu. Kemesraan antara kita biarlah menjadi rahsia kita dan Allah, tak perlu ia dicemarkan oleh orang lain yang ajnabi bagiku juga dirimu.


Pertahankanlah daku daripada bersalaman dengan lelaki ajnabi yang berada dalam kalangan keluargamu. Daku terlalu takut jari jemari yang mulus ini bersentuhan dengan lelaki ajnabi yang haram menyentuhku selain daripada menyentuh dirimu yang halal bagiku.


Fahamilah daku jika daku kelihatan malu untuk bergambar bermesra-mesraan denganmu agar maluku tidak berkurang, juga imanku tidak dicemar hanya kerana ingin merakam gambar untuk tatapan kita pada masa akan datang.


Duhai bakal zaujku
Dahulu daku sering tertanya-tanya juga daku risau,
"Adakah pengantin yang bersanding pada waktu Zuhur sudah menunaikan solat sebelum bersanding?"
Dan hari ini kita akan disandingkan selepas Zuhur, daku berharap kau akan terlebih dahulu menunaikan solat sebelum itu agar ia menjadi permulaan yang baik kepada kita dalam meniti hidup bersama. Daku tidak permulaan kita dicemari hanya kerana kita ingin bersanding. Lebih ku rela tidak bersanding daripada meninggalkan suruhan-Nya. Sebaiknya solatlah secara berjemaah, insyaAllah lebih ganjaran dan keberkatan-Nya.
"Peliharalah kehormatanku sebagai isterimu di kala walimah kita nanti agar ia menjadi permulaan yang baik kepada kita dalam meniti hidup bersama."

p/s: eh. eh. tapi... saya tanak sanding.. huhu


gambar2: google~
sesungguhnya, article di atas sudah tentunya bukan karya tangan saya. diambil dari ilmiislam.com~

p/s: apa kes saya ni kan? tetiba cerita tentang walimah yang entah bila akan terjadi.
saya bukan apa, rasa seronok temankan sahabat saya beli tudung nikah dia, sambil survey baju2 nikah. sekurang2 nya nanti saya tahu mana nak beli baju pengantih yang murah tahu?

p/s/s:seorang sahabat lagi pula akan menyusul survey cincin tunang. waaahh. ( * * ) *mata tetiba bertukar shining* saya? err.. saya belum jumpa lagi putera agama saya (wahaha. tolong jangan termuntah ye kawan2) dalam usia2 sebegini, kawan2 semua bincang hal2 macamni. mahu tak mahu, saya juga terjebak sama. bukan apa, kadang2 saya rasa awkward sebenarnya *pura2 innocent. hehe* sampai ada satu malam tu, tak tahu camne terus termasuk bab kenduri kahwen. saya pun join, macam tak percaya saya boleh join bukan? *sebenarnya, saya sangaaat malu nak bincang hal2 kawen ni*sireyes!!* (tapi, malu2 saya pun saya post jugak kan isu ni?. oke. mungkin ni post pertama dan terakhir saya akan sentuh isu kahwen2 ni) eh. eh. tapi saya dah pegi kursus kahwen tahu? saya hanya dalam proses bersedia, dan saya berharap dia (entah siapa yang Allah kurniakan untuk menjadi imam bagi saya dan anak2 nanti) juga sedang membuat persiapan. (wah.) bila waktunya? itu urusan Allah. saya pun tak tahu. huhu.

p/s/s/s: saya baru nak tengok balik gambar yang kawan saya pakai tudung yang dibeli tu. dah la tudung tu saya yang pilih (ngeee).. gambar pun saya yang ambil tahu? rupanya dia dah delete semua dari simpanan saya semasa saya tak sedar. pandai ya kamu? saya baru nak tengok..sob3~ *bau2 sedih*

p/s/s/s/s: seriyes, ini yang terakhir kali!

p/s/s/s/s/s: harap antiemetic itu berkesan untuk anda. haha.

5 comments: