Dari Abdullah bin 'Amr RodiyAllahu anh, Rasulullah Sollallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat..."

Thursday, September 29, 2011

ulangtahun kelahiran: persepsiku sudah berbeza!

bismillahirrahmanirrahim~

hari ini, pada usia 22 tahun . persepsi pada ulangtahun kelahiran pada diriku sendiri.

tiap saat yg berlalu tak mungkin dpt diulang kembali..

no such thing as jam doraemon ,nobita’s secret drawer and no such thing like time machine shown in ‘back to the future’..never..

Saya hairan bilamana sudah menjadi adat kebiasaan masyarakat menyambut ulangtahun kelahiran dgn keseronokan dan majlis yg bukan2..(tidak menjadi kesalahan jika untuk merapatkan ukhuwah tapi usahlah berlebihan sehingga melalaikan..) Jarang saya melihat majlis ‘hari jadi’(dh jadi lama dah..) diawalkan dgn doa buat yg diraikan atau disusuli di hujung majlis..

Ya..saya hairan….setiap kali detik2 ulangtahun melangkah,saya jd kaget… ‘Sekian-sekian’ usia telah saya lalui namun dosa yg dilakukan tidak surut,ikrar pd ALLAH dan Rasulullah melalui syahadatain yg saya perbaharui setiap kali solat selalu saja dimungkiri..(dgn tidak sepenuhnya meletakkan pergantungan pd ALLAH..)

Sering diri ini leka dan lalai.. Saya bimbang.. Serius.. Tak tipu… Saya bimbang. Kerana mula kelahiran saya telah lama ditinggalkan… Ajal menanti melambai2.. Malaikat maut menunggu tibanya waktu melangsaikan tugas.. Bagaimana agaknya nyawa saya diambil nnti.. Dlm keadaan bagaimana? Apa kesudahannya di alam barzakh nanti..kemudian bagaimana pula perjalanan saya ke akhirat kelak? Saya kan sepi.. Saya bakal keseorangan..dan pasti saya keseorangan andai tiada bekal amal.. “Tiap-tiap umat mempunyai batas waktu (ajal), maka apabila telah datang waktunya (ajalnya) mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya. ” (Surah Al-A’raaf, ayat 34).

teman-teman… Usia…makin dikejar makin dibelakang… Usah terlalu girang menanti hadiah dan majlis serba meriah.. Sambutlah kedatangan tarikh itu dgn amal dan taubat.. Syukurlah masih diberi kesempatan bernafas dan masih lagi kekal dlm iman dan islam.. Mohonlah agar 2 ni’mat ini tak lari dari sisa usia yang berbaki..

renungilah firman ALLAH s.wt.. “katakanlah: Kematian yang kamu jauhi akan segera menjemputmu, dan kamu akan dikembalikan pada Yang Mahu Tahu, baik yang rahsia maupun bukan, dan Dia memberitahumu (segala kebenaran mengenai) hal-hal yang kamu kerjakan!” (SurahAl-Jumu’a (62): 8)


Setiap makhluk yang hidup pasti akan mati, sesungguhnya kematian tetap akan menjemput insan untuk kembali kepada penciptanya. Sekuat manapun kita lari, sejauh manapun kita cuba hindari, namun kematian akan tetap mengekori kita..semakin kita 'lari' semakin 'dia' menghampiri.. Sambutan meriah dan hadiah yg bagaimana lg mahu diminta tatkala membaca tafsir ayat ini..

bismillahirrahmanirraheem… “Tiap-tiap umat mempunyai batas waktu (ajal), maka apabila telah datang waktunya (ajalnya) mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya. ” (Surah Al-A’raaf, ayat 34)

Sebagaimana kelahiran telah dilalui dan tak dapat diulang, kematian ada di hadapan kita dan tak dapat diabaikan. "Bertambah usia, bererti berkurang jangka hidup di dunia." Ayuh lewati tarikh lahir kalian dgn mengingati kematian yg semakin hampir..sgt2 hampir…terlalu hampirr… Ulang tahun kelahiran. sinonimnya,BerTambah tahun…. Apapun namanya, apapun makna asalnya,… letaknya tetaplah sangat dekat dengan awal kelahiran dan akhir kematian…maksudnya kita kembali kepada pencipta..(awal kelahiran dr pencipta,akhirnya kembali kpdNYA) sebagaimana kelahiran telah dilalui dan tak dapat diulang, kematian ada di depan mata dan tak dapat diabaikan.

Dan sebagaimana masa tua adalah hasil jejak langkah masa muda dan masa kini, maka kematian adalah not terakhir dalam irama muzik hidup kita…merdukah akhirnya atau sebaliknya??

Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahwa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya : " Bahawa malaikat maut meperhatikan wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berhura-hura dan bergelak-tawa."

Ada org kata,makin byk hadiah makin org syg tandanya.. Saya tak kisah(erti kata hadiah bukan tanda kasih)… itu bukan menjadi matlamat… Siapa yg memberi,ku tahu ikhlas dr hati..kpd yg tidak,ku tahu doa mengiringi.. Yg penting bg diri,nilaian ALLAH disisi “Sesungguhnya yang paling mulia di antara kalian adalah yang paling bertakwa.” (Qs. Al-Hujurat 49:13)

Allah Swt berfirman: “Dia-lah Yang menciptakanmu dari tanah, sesudah itu Dia menentukan ajal (masa hidup tertentu supaya kamu dapat menggapai kesempurnaan ciptaanmu), dan ajal yang pa sti hanya ada pada sisi-Nya (dan hanya Dia sendirilah yang mengetahuinya). Kemudian (dengan ini semua) kamu (musyrikin) masih ragu-ragu (tentang keesaan dan kekuatan-Nya).“(Qs. Al-An’am [6]:2)

dalam ayat yang lain disebutkan: “Dan sekali-kali tidak dipanjangkan umur seorang yang berumur panjang dan tidak pula dikuran gi umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Lauh Mahfûzh). Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah” (Qs. Fathir [35]:11)

Apa lagi utk tertawa bila terbaca hadith ini.. Abdullah bin Mas’ud berkata, Nabi SA W melukis empat segi untuk kami. Di tengahnya Baginda membua t garisan dan dekat garisan itu Baginda melukis beberapa garisan lain. Baginda juga m embuat garisan di luar kemudian be rsabda yang bermaksud: “Apakah kamu tahu apa ini? Kami menjawab: Allah swt dan Rasul-Nya lebih tahu. Baginda bersabda: “Ini adalah insan ( garisan yang di tengah), ini adalah ajal dan ia mengepungnya. Ini adalah beberapa hal baru (garisan yang di sekitarn ya), ia menggigitnya. Jika luput terhadapnya ajal ini, maka manusia digigit oleh beberapa hal baru ini. Da n yang ini adalah angan-angan (beberapa garisan di lua r).” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari)

“Dan kamu ragu- ragu serta ditipu oleh angan-angan kosong sehingga data nglah ketetapan Allah swt dan kamu sudah ditipu terhadap Allah swt oleh syaitan yang amat penipu.” (Surah al-Hadid, a yat 14)

Apa lg yg menjadi kebanggaan dunia bila ku terkenang bicara ini.. “you can’t take it when you GO” Jadi,setelah pjg lebar bebelan saya,apa pula erti ulang tahun kelahiran bagi saya? Dulu saya seperti kanak2 yang lain..menanti ulangtahun kelahiran dgn hadiah dan ucapan rakan2 dan teman..mengira2 hari utk tiba saat girang itu.. Tapi tidak kini setelah erti hidup mengajar saya..setelah Al Quran mendidik saya.. Ulang tahun kelahiran bukan milik saya..bukan memori saya tetapi flash back pengorbanan seorang ibu mengandung selama sembilan bulan dengan penuh dugaan dan kesabaran..malah,ulangtahun kelahiran ini menjadi saksi pengorbanan si ibu melahirkan saya..bersabung nyawa demi anak tercinta.. Benar,saya jaguh dari jutaan sperma yg turut ‘mahu’ disenyawakan..namun sungguh benar lagi bahawa semua itu dengan kehendakNYA..dan asal saya seperti dlm quran hanyalah dari setitis mani..ayam tak patuk,itik tak sudu..berkali2 saya diingatkan di dalam Al Quran akan hal ini.. Ulangtahun kelahiran saya mengimbau pengorbanan ibu dan ayah yg membesarkan..lantas bertambahlah kasih sayang pada mereka.. Seharusnya,logic muamalah sesama manusia,kita lah yg kena bagi hadiah kpd ibu dan ayah tapi syg,kini sebaliknya yg berlaku bila tiba hari ulangtahun kelahiran kita.. pernahkah kita mendahulukan hari ulangtahun bersejarah itu dgn ucapan penghargaan buat 2 insan istimewa ini selagi hayat mereka masih ada?? Buat Mak dan Ayah,tiada yg lebih indah dari mengetahui diriku adalah milik kalian..darah yg mengalir dlm tubuh ini adalah dari kalian..tiada ucapan penghargaan mahupun hadiah yg setanding utk diberikan namun doa buat mak dan ayah akan terus ku kirimkan..setiap pesanan yg diberikan akan sentisa menjadi bekal menjalani hidup ini..moga keluarga yg dibina menjadi hadiah yg paling berharga buat kita semua..seperti yang ayah pernah kata,moga keluarga kita menjadi keluraga hasanah dan keluarga qu dwah.. Ya ALLAH,di hari ku mengenang kebesaranMU dan kehebatan 2 insan dlm hidupku membesarkan ku,..ku mohon ENGKAU kurniakan bg mereka kesejahteraan dunia dan akhirat..pengampunan dan keselamatan dari bencana dan azab dunia juga akhirat..kurniakan mereka keteguhan iman dan syurgaMU. . Juga di hari ini,ku mohon padaMU sampaikanlah diri yg kerdil ini kpd kesempurnaan rukun ISLAM dan rukun IMAN.. Ya ALLAH diri ini sedang berusaha agarku diberikan kesempatan menunaikan haji di waktu mudaku..permudahkanlah jln ini bgku..Ya ALLAH,rahmatilah org2 yang bersamaku di waktu susah dan senangku..tempatkan mereka dlm golongan yang Engkau rahmati dgn nikmat iman dan islam..diri yg lemah ini memohon perlindungan drpdMu dari fitnah(syirik) akhir zaman dan dari segala macam fitnah yg bisa menggugah imanku..juga padaMu ku mohon keberkatan dan keredhaan usiaku yang semakin hari semakin hampir kpd ajalku..amin Ya Rabb.. moga sedikit perkongsian ini mmberi manfaat buat kita yg sering dlm kealpaan.. LA TANSA ZIKRULLAH

ilham: iluvislam~

No comments:

Post a Comment