Dari Abdullah bin 'Amr RodiyAllahu anh, Rasulullah Sollallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: "Sampaikanlah pesanku walaupun satu ayat..."

Saturday, August 6, 2011

100 hari : sebelum ajal~

bismillahirrahmanirrahim.

terkesan saya menonton drama di tv1 tadi. tajuk nya 100 hari. macam2 perasaan bercampur baur ketika menonton. sedih, takut.. takut sebab mengenangkan cukup ke amalan saya untuk menemui pencipta.

cerita ni berkisar tentang 2 orang lelaki yang berbeza cara hidup. sorang kaya yang hidupnya lari dari ajaran islam manakala seorang lagi driver nya, seorang yang gaya hidupnya berteraskan ajaran islam. driver ni macam dapat tahu tanda2 kematian nya dan dy membanyakkan amalan dy manakala lelaki kaya pula meninggal dalam keadaan mabuk.

walaupun saya cuma dapat menonton lebih kurang 15 minit sahaja kerana cerita ni stat terlalu awal, manakala saya hanya sempat menonton sekejap saje selepas terawih, mesej cerita ini sampai ke lubuk hati saya.


lantas, saya pun meng google tanda2 100 hari sebelum sakratul maut.

100 hari sebelum kematian:

Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.


40 hari sebelum kematian:

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.


7 hari sebelum kematian:

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.


3 hari sebelum kematian:

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


1 hari sebelum kematian:

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda akhir sebelum kematian:

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.


Kubur/liang lahat Setiap Hari Menyeru kepada Manusia Sebanyak 5 Kali.

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu sholat malam.

3. Aku rumah yang penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawarnya.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan Laa illaa ha illallah, Muhammadur Rasulullah?supaya kamu dapat menjawabnya.


sumber : Tausyiahislamiyyahapa perasaan anda?

p/s: semoga Allah berikan pengakhiran yang baik bagi kita. semoga bermanfaat~

4 comments:

 1. saya nak tahu apakah nama zikir yang dialunkan dalam drama ini yer...

  ReplyDelete
 2. maaf.rasanya dalam drama ni. ada banyak zikir yang dialunkan. huhu. yang mana maksud anda?

  ReplyDelete
 3. teringin sgt nk tgok cite ni.. time kasih share...

  ReplyDelete
 4. cik noor: tu la, saya pun dapat tengok last2 je. :)

  ReplyDelete